KunstOer in de Jacobskerk

Zie de foto's in fotomenu KunstOer.
Kunsttoer

" KunstOer is een meerdaagse kunstmanifestatie met exposities van diverse kunstvormen op mooie erfgoedlocaties in en om Winterswijk, waarbij kunst, erfgoed en natuur heel mooi samenkomen.

Grafisch beeldhouwer is de term die Henk Welling voor zijn werk gebruikt. Letters, motieven, lijnen en vormen worden in steen met de hand uitgehakt in verschillende steensoorten. Gedenkbeelden en herinneringsborden krijgen hun eigen karakteristiek door de typografie en toegepaste technieken. Tijdrovend en secuur werk dat veel vakmanschap vereist en van grote waarde is in een tijd waar snel en vluchtig de overhand heeft."

 

 

Expositie Tsjernobyl Jacobskerk  25 mei tot 27 juni

 

In oktober 2018 maakt Rob Blekkink zijn vier daagse trip naar Tsjernobyl. De kernramp die op 26 april 1986 plaatsvond, heeft zijn sporen achtergelaten. In het dorp Tsjernobyl woonden ongeveer 15.000 mensen, jonge gezinnen.

Op 26 april, in de nacht, vond de ramp plaats. In die nacht ging er een en ander mis toen de reactor door een bedieningsfout onbedoeld vrijwel volledig stilgelegd werd. Bij de brand en de explosie kwamen 31 mensen om. Meer dan 24 uur later, op 27 april, kwam de evacuatie van de directe omgeving op gang. Na tien dagen waren circa 135.000 mensen geŽvacueerd uit een gebied met een straal van 30 km rond de reactor. Ongeveer 3500 inwoners weigerden het gebied te verlaten.

De sporen die zijn achtergebleven zijn door Rob op een mooie, integere en vooral bijzondere manier vastgelegd. Samen met een gids heeft Rob er vier dagen rondgezworven. Ze zijn op plekken geweest waar niet zomaar iedereen kan komen. Het zonlicht wat hier en daar te zien is, brengt nog enigszins sfeer in het geheel. De somberheid, het verval is in zijn foto's goed te zien.